Millainen on paras niskahierontalaite ja miten se toimii?

09.04.2021

Oletko miettinyt millainen olisi paras niskahierontalaite, miten se toimii ja mitkä ovat sen käyttöhyödyt? Sinulle sopivimman hierontalaitteen löytäminen niska- ja hartiakipuihin voi olla hankalaa, jos et tiedä mitä tulisi etsiä.

On olemassa monia malleja, jotka näyttävät lähes samanlaisilta ja joissakin niistä on jopa lähes samantyyppiset ominaisuudet. Kaikki eivät kuitenkaan ole täysin samanlaisia. Monissa siis on samankaltaisia ominaisuuksia, mutta jotkut toimivat paremmin kuin toiset.

Niskahierontalaitteet lievittävät kipua ja kehittävät liikkuvuuttasi. Sen lisäksi, että nämä hierontalaitteet auttavat niska-hartiaseudun lihaskireyksiin, niin niiden säännöllinen käyttö parantaa myös verenkiertoasi, lievittää päänsärkyä, vähentää stressiä. Tiesitkö, että niskahierontalaitteen käyttö voi myös parantaa untasi?

Sinulle sopivimman hierontalaitteen löytäminen niska- ja hartiakipuihin voi olla hankalaa, jos et tiedä mitä tulisi etsiä.
Sinulle sopivimman hierontalaitteen löytäminen niska- ja hartiakipuihin voi olla hankalaa, jos et tiedä mitä tulisi etsiä.

Mikä on niskahierontalaite?

Niskahierontalaite on yhdenlainen hierontatyyny, joka on erityisesti suunniteltu hartioiden ja niskan lihaksille. Laitteissa on samantyyppinen muotoilu kuin lentokonetyynyissä, mikä mahdollistaa niskasi ja hartioidesi hieromisen, viemättä kuitenkaan liikaa tilaa.

Nämä laitteet käyttävät vaihtelevaa määrää sisään rakennettuja "hierontapalloja" hieronnan toteuttamiseksi. Pallot eivät rullaa vertikaalisessa suunnassa, vaan kierivät akselinsa ympärillä. Pallot on suunniteltu simuloimaan ammattilaishierojien kädenliikkeitä, joten ne tarjoavat hyvän hierontaelämyksen.

Niskahierontalaitteessa on kahvat, joiden avulla voit pitää sitä tasapainossa tai siirtää sitä eri asentoihin. Tämä antaa laitteelle myös jonkin verran siirreltävyyttä, joten sinun ei tarvitse välttämättä olla paikallaan hieronnan aikana.

Niskahierontalaitteen tarjoamat käyttöhyödyt

Niska-, hartia- ja päähieronnoista voi olla erittäinkin paljon hyötyä. Tutustutaanpa muutamiin näistä.

 • Yläselän lihasjännitysten lievittäminen

Yläselkä on yksi kehomme jäykimmistä osista. Vietitpä sitten paljon aikaa urheilun ja liikunnan parissa, tekemällä fyysistä työtä, istumalla tietokoneen ääressä tai autossa, niin yläselkäsi kärsii. Useimmat ihmiset kärsivät yläselkäkivuista huonon asennon vuoksi.

Sen sijaan, että pitäisit hartiasi koko ajan ryhdikkäänä, olet todennäköisesti aina vähän kyyryssä ollessasi väsynyt. Tämä voi johtaa lisääntyneeseen yläselän lihasjännitykseen tai jopa lihassolmujen muodostumiseen lihaksissasi.

Niska- ja hartiahieronta voi olla erittäinkin hyödyllinen lihasjännityksen lievittämiseksi ja solmujen ehkäisemiseksi. Lihaksia hierottaessa ne rentoutuvat ja venyvät, tämä lievittää jännitystä ja saa lihassolmut kaikkoamaan.

 • Unenlaadun parantaminen

Niska- ja hartiahieronta ei ole hyväksi pelkästään kyseisille lihasryhmille, vaan ne tekevät hyvää myös aivoillesi. Nämä hieronnat saavat lihaksesi rentoutumaan, joten tunnet olosikin kokonaisuudessaan paremmaksi.

Tämän ansiosta aivojesi altistuminen stressille vähenee. Alhaisemman stressitason ansiosta pystyt myös nukkumaan paremmin.

 • Verenkierron lisääminen

Niskahierontalaitteet stimuloivat lihaksiasi. Kun lihaksia stimuloidaan, paikallinen verenkiertosi lisääntyy. Tämän ansiosta lihaksesi ja nivelesi saavat enemmän happea, ravintoaineita ja valkosoluja. Lisääntyneellä hapen saannilla on elävöittävä vaikutus lihaksiasi kohtaan. Ravintoaineiden määrän kasvaessa lihaksesi alkavat uudistua. Valkosoluilla ovat aktiivisessa roolissa tulehdusten torjunnassa.

Ihmiset, jotka kärsivät lihas- ja nivelkivuista, hyötyvät eniten lisääntyneestä verenkierrosta. Lisääntynyt verenkierto johtaa liikkuvuuden kehittymiseen, kipujen lievittymiseen ja lihastesi elinvoiman paranemiseen.

Toimistotyöläiset kärsit usein niskakivuista.
Toimistotyöläiset kärsit usein niskakivuista.
 • Niskakipujen lievitys

Niskakipuun voi olla useita syitä. Jotkut ihmiset kärsivät niskakivusta venähdyksen tai tulehduksen vuoksi, kun taas toiset kokevat sitä istumatyön vuoksi, nukkuessaan huonossa asennossa tai urheillessaan lämmittelemättä lihaksiaan. Niskakivut ovat todella ikävä vaiva, vaikka ne olisivatkin vain lieviä.

Niskahierontalaitteet on suunniteltu niin sanotusti kietoutumaan niskasi ympärille ja hieromaan sitä eri kulmista. Hierontapallot käsittelevät eri lihaksia niiden myötäpäiväisellä ja vastapäiväisellä liikkeellä. Tämä on hyvä asia, koska hieronta stimuloi tällä tavoin useimpia, ellei kaikkia niskasi lihaksia.

Lihasstimulaation ja lisääntyneen verenkierron ansiosta niskakipusi katoavat vähitellen hierontalaitetta hyödyntämällä.

 • Päänsärkyjen lievitys

Lihassupistukset pään ja niskan alueella voivat johtaa päänsärkyihin. Näitä nimenomaisia päänsärkyjä kutsutaan "jännityspäänsäryiksi" ja ne ovat hyvin haitallisia hyvinvoinnillesi, sillä ne ovat toistuvia. Jotkut saavat niitä kerran tai kahdesti kuukaudessa, kun taas toiset saavat voivat saada niitä jopa yli 15 kertaa kuukaudessa.

Voit toki ottaa särkylääkettä lievittääksesi kipua, mutta saatat kärsiä toisesta päänsärystä taas seuraavana päivänä. Paras tapa päästä kokonaan eroon kyseisistä päänsäryistä on eliminoida niiden aiheuttaja. Tämä tarkoittaa, että sinun on hoidettava näitä päänsärkyä aiheuttavia lihassupistuksia. Tässä niskahierontalaitteet tulevat hyödyksi.

Hieromalla niska- ja hartialihaksiasi saat ne rentoutumaan, joka lievittää kireyttä. Lihaksesi ollessa rentoutuneet vältyt päänsäryiltä, joten voit unohtaa särkylääkkeet.

 • Lisää olkapäiden liikkuvuutta

Jotkut kärsivät niin sanotuista jäätyneistä olkapäistä. Kyseessä on vakava ongelma, joka voi kestää ilman hoitoa jopa 24 kuukautta. Niskahierontalaitteet voivat olla avuksi kyseisessä ongelmassa. Ne tarjoavat kivun lievitystä ja kehittävät olkapäiden liikkuvuutta.

Yksi asioista, joita lääkärit suosittelevat jäykkien olkapäiden hoitamiseksi on lihasten päivittäinen venyttely ja hieronta. Lisäksi että hierontalaitteet venyttävät lihaksia hieronnan aikana, voit myös hyödyntää lämminhierontaominaisuutta, joka stimuloi verenkiertoa ja tuo hierottavalle alueelle enemmän valkosoluja tulehduksen lievittämiseksi.

Jos kärsit jostain sairaudesta ja mietit onko hierontalaitteen käyttö hyväksi sinulle, niin konsultoi aina lääkäriä ennen niskahierontalaitteen käyttöönottoa.

Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia niskahierontalaitteita.
Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia niskahierontalaitteita.

Niskahierontalaitteen osto-opas

Sinulle parhaan niskahierontalaitteen löytäminen voi olla vaikeampaa kuin miltä se näyttää. Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia malleja, jotka kaikki näyttävät lähes samanlaisilta ensi silmäyksellä. Seuraavassa osiossa selitämme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota niskahierontalaitteissa ja kuinka erotat hyvät mallit huonoista.

On erittäin tärkeää olla perillä kaikista ominaisuuksista, ennen kuin päätät ostaa niskahierontalaitteen. Ominaisuudet ja niiden tehokkuus erottavat huippumallit muista, joten kannattaa suosia malleja, jotka käyttävät parhaiksi todettuja ominaisuuksia.

1. Hierontatekniikat

Jokainen niskahierontalaite pystyy suorittamaan ainakin yhtä hierontatekniikkaa.

 • Shiatsu-hieronta

Tämä on yksi suosituimmista hierontatekniikoista ja sitä käyttävät useimmat mallit. Ammattilaishierojan suorittaessa hieronnan hän hieroo kämmenillä, sormilla ja peukaloilla tiettyjä painepisteitä. Kyseinen hierontatekniikka on erittäin tehokas lihasten väsymyksen torjumiseksi ja rentoutumisen edistämiseksi.

Niskahierontalaitteet simuloivat tätä hierontatekniikkaa aiemmin mainittujen hierontapallojen avulla. Pallot pyörivät akselinsa ympärillä tuottaen hieronnan. Pallot eivät ole täysin kohdistettuja, joten joka kerta kun ne pyörivät, osuvat ne eri kohtaan ja työstävät eri lihasta. Kun pallot muuttavat pyörimissuuntaansa osuvat ne taas täysin eri lihaksiin.

Vaikka hierontapallot eivät pysty täydellisesti simuloimaan kaikkia ihmisen sormien ja kämmenten monimutkaisia liikkeitä, ne tekevät silti hienoa työtä tarjoten mukavan hieronnan, joka lievittää lihaksien kireyttä.

 • Vaivaushieronta

Toinen suosittu hierontatekniikka, jota monet laitteet käyttävät. Niin sanottu vaivaaminen on yksi tehokkaimmista tavoista hoitaa kireitä lihaksia. Vaivaushieronta suoritetaan painamalla pehmytkudoksia, kuten lihaksia ja ihoa, luiden kovia pintoja vasten.

Tämä hierontatekniikka soveltuu erinomaisesti kireiden lihasten hoitoon ja se tarjoaa toivottua lihasten rentoutusta. Tekniikka on myös erittäin tehokas lisäämään paikallista verenkiertoasi. Lisääntynyt verenkierto vie enemmän happea verisuonten ympärillä oleviin kudoksiin, joten ne saavat enemmän ravintoaineita. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät nivel- tai lihaskivuista.

Vaivaushieronta voi myös edistää lihastesi notkeutta, mikä voi olla erittäin hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät jäykistä hartioista ja niskasta.

 • Tärinähieronta

Tärinähieronta on myös suosittu hierontatekniikka, mutta sitä käytetään enemmän hierontatyynyissä ja -tuoleissa. Vain harvat niskahierontalaitteet hyödyntävät kyseistä tekniikkaa. Tärinähierontaa voidaan käyttää rentoutumistekniikkana. Hieronta stimuloi verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Tämä auttaa kehoasi rentoutumaan.

Tärinähierontaa voidaan käyttää myös kivunlievitysmenetelmänä. Tärinähieronta rentouttaa lihaksia, joka johtaa kivun lievittymiseen. Tällä hierontatekniikalla on myös virkistävä vaikutus. Kevyt tärinä stimuloi verenkiertoa ja lämmittää lihaksiasi, joten tunnet olosi energisemmäksi koko päivän ajan.

Moni niskahierontalaite hyödyntää useampaa hierontatekniikkaa.
Moni niskahierontalaite hyödyntää useampaa hierontatekniikkaa.

2. Lämpöterapia

Saatat ihmetellä, miksi useimmat niskahierontalaitteet hyödyntävät lämpöterapiaa. Lyhyt vastaus tälle on se, että se on tehokasta. Puhutaanpa nyt siitä, mihin lämpöterapiasta todella on.

Ensinnäkin lämpöterapia tietenkin lämmittää lihaksiasi. Vaikutus on samanlainen kuin mitä kokisit, jos venyttelisit lihaksiasi ennen treeniä. Kun lihaksesi lämpenevät, niistä tulee venyvämpiä ja joustavampia. Tämä onkin erittäin hyvä tapa päästä eroon lihassolmuista.

Toisaalta lämpöhieronta stimuloi myös verenkiertoa. Lisääntyneen verenkierron ansiosta lihaksesi saavat enemmän verta. Tämä lisää lihaksiisi kuljetetun hapen määrää. Lisäksi maitohappojen määrää laskee, sillä veri kuljettaa sitä nopeammin pois lihaksistasi. Tästä on erittäin suuri hyöty, koska lihakset ovat täten rentoutuneemmat ja joustavammat kuin mitä ne olivat ennen hierontaa.

Lämpöhieronnat voivat myös lievittää tulehduksia ja vahvistaa immuniteettia. Kun verenkiertoa stimuloidaan, viereisten kudosten kanssa kosketuksissa oleva veri on täynnä valkosoluja. Suurempi valkosolujen pitoisuus kudoksen vieressä ei ainoastaan lievitä tulehduksia, vaan lisää myös kehon immuniteettia.

Sinun ei kuitenkaan tule pitää lämpöterapiaa ihmeenä. Pelkästään yhdestä lämpöhieronnasta ei ole vielä huomattavaa etua. Kyseessä on terapia, jonka vaikutukset tulevat ilmi vasta pidemmällä aikavälillä. Kokeile lämpöterapiaa säännöllisesti vähintään kahden viikon ajan ennen kuin alat pohtimaan, onko se sinulle hyväksi vai ei.

Sinun tulisi myös olla tietoinen seuraavista asioista, kun käytät lämpöterapiaa.

 • On täysin normaalia, että lämpö on maltillisella tasolla

Lämpöterapiaa ei ole suunniteltu polttamaan sinua. Jos näin kuitenkin käy, omistat todennäköisesti viallisen tuotteen. Lämpöhoidon on tarkoitus lämmittää lihaksiasi samalla tavoin kuten venyttelyn. Venyttelyn jälkeen lihaksesi eivät ole tulessa, vaan ne vain lämpenevät hieman. Tämä on täsmälleen se tunne, joka sinun pitäisi kokea lämpöterapian päätteeksi.

 • Lämpöterapiaa tulisi käyttää maltillisesti.

Kuten kaikkia muitakin hierontatekniikoita, lämpöterapiaa tulisi käyttää maltillisesti. Muussa tapauksessa saatat oikeasti vahingoittaa lihaksiasi sen sijaan, että parantaisit niitä.

 • Hierontalaite tarvitsee aikaa lämmetäkseen

Niskahierontalaitteen lämpöä tuottava elementti ei ole samanlainen kuin esimerkiksi jäähdyttimissä. Elementin lämpeneminen vie aikaa, joten on normaalia olla tuntematta lämpöä ensimmäisten 5-6 minuutin aikana lämpöterapian aloittamisesta.

Jos hierontasi loppuu ennenaikaisesti ja sinun on käynnistettävä hierontalaite uudelleen, lämmityselementti lämpenee luonnollisesti nopeammin.

3. Virtalähde

Kaikki niskahierontalaitteet eivät suinkaan käytä samantyyppisiä virtalähteitä.

 • Akkutoimiset hierontalaitteet

Nämä hierontalaitteet käyttävät akkuja ensisijaisina virtalähteinään. Tämä on sinänsä erittäin näppärää, sillä se mahdollistaa hierontalaitteen esteettömän siirreltävyyden. Niskahierontalaitteet käyttävät litiumakkuja virtalähteinään. Akut voivat joissain tapauksissa kestää jopa 3 tuntia, mutta suurin osa niistä pystyy tarjoamaan ainakin 2 tunnin käyttöajan.

Akut tyhjenevät sitä nopeammin mitä enemmän ominaisuuksia käytät. Lämpöterapiatoiminto on suurin energiankulutukseltaan, joten sinun ei tule käyttää sitä, jos haluat säästää akkuja. Useimmat valmistajat eivät käytä vaihdettavia paristoja hierontalaitteissaan, joten jos akku alkaa olla entinen, joudut korjaamaan koko yksikön akkujen vaihtamisen sijaan.

Onneksesi kaikkia langattomia niskahierontalaitteita voidaan käyttää myös latauksen aikana. Et voi liikkua enempää kuin mitä virtajohdon pituus sallii, mutta ainakin voit silti nauttia hieronnasta.

 • Verkkovirralla toimivat hierontalaitteet

Näissä hierontalaitteissa ei ole akkua, joten ne tulee kytkeä pistorasiaan käytön ajaksi. Joissakin malleissa on pitkä virtajohto, toisissa lyhyt. Virtajohdon pituus vaikuttaa hierontalaitteen siirreltävyyteen. Jotkut niskahierontalaitteet ovat yhteensopivia auton virtalähteen kanssa.

Tässä tapauksessa voit liittää hierontalaitteen suoraan ajoneuvon tupakansytyttimeen virran saamiseksi. Tämä on hyödyllinen ominaisuus ihmisille, jotka viettävät paljon aikaa ajoneuvoissaan.

4. Siirreltävyys

Johtuen siitä, että eri hierontalaitteet käyttävät erilaisia virtalähteitä, kaikkia ei voida siirrellä samalla tavoin kesken käytön.

 • Olematon siirreltävyys

Vaikka tämä onkin harvinaista, niin joissakin malleissa saattaa olla todella lyhyet virtajohdot. Tämä on suuri haitta, koska joka kerta, kun haluat käyttää niskahierontalaitetta, sinun on pysyteltävä todella lähellä pistorasiaa. Voit hyödyntää jatkojohtoa siirrelläksesi hierontalaitetta paikasta toiseen, mutta se ei tule olemaan ruusuilla tanssimista

 • Rajoitettu siirreltävyys

Näissä hierontalaitteissa on pitkät virtajohdot, joten voit vapaasti liikkua niin kauan, kunhan et irrota laitetta pistorasiasta. Joidenkin laitteiden virtajohdot voivat olla jopa kolme metriä pitkiä, joten sinulla on runsaasti liikkumatilaa pistorasian läheisyydessä. Voit myös muuttaa hierontalaitteen asentoa ilman, että virtajohto on tielläsi.

 • Hyvä siirreltävyys

Langattomia hierontalaitteita on helppo siirrellä. Kun laite on ladattu, voit käyttää sitä missä tahansa. Voit jopa ottaa hierontalaitteen mukaasi lenkille tai mihin tahansa haluatkin.

Sinun tulee kuitenkin muistaa, että vaikka langattomia malleja voidaan käyttää myös latauksen aikana, laturin virtajohto on yleensä melko lyhyt. Tämän vuoksi siirtely on rajallista, kun laite on latauksessa.

Niskahartialaitteen monipuolisuus

Vaikka nämä hierontalaitteet on erityisesti suunniteltu niskan ja hartian alueen hierontoihin, niin niillä pystyy myös hieromaan muita lihaksia. Voit käyttää kyseisiä laitteita vaivatta hieroaksesi suurinta osaa kehosi lihaksista. Käydäänpä läpi muutamia ominaisuuksia, jotka tekevät hierontalaitteista monipuolisia.

 • Koko

Hierontalaitteiden koko on yksi sen monipuolisuuden mahdollistamisen tärkeimmistä ominaisuuksista. Laitteen pienen koon ansiosta pystyt kuljettamaan sitä vaivatta sekä se myös mahdollistaa hierontalaitteen käyttämisen moniin eri kehon osiin.

Suuret laitteet sopivat täydellisesti ihmisille, jotka haluavat käyttää hierontalaitteita alaselkään, lantion alueelle, reisiin ja jalkoihin. Niiden suurempi pinta-ala tekee niistä sopivampia kyseisille alueille, sillä ne tarjoavat paremman peittävyyden ja hierovat enemmän lihaksia kerralla.

Suuret laitteet eivät kuitenkaan ole kovin hyviä yhdessä niiden päätehtävässään, ne eivät ole mukavia pitää yllä, kun esimerkiksi yrität hieroa niskaasi. Tämä ilmenee varsinkin siinä tapauksessa, jos olet kevytrakenteinen.

Keskikokoiset laitteet ovat todennäköisesti paras vaihtoehto, jos arvostat monipuolisuutta. Nämä ovat riittävän pienikokoisia hieroaksesi niskasi kunnolla, mutta ne ovat silti riittävän suuria hieromaan alaselkääsi ja reisiäsi. Pienet hierontalaitteet ovat luultavasti paras valinta niskan ja jalkojen hierontoihin, mutta esimerkiksi selän hieronta saattaa olla melko hidasta.

Niskahierontalaitteella voi hieroa kätevästi myös muita kehon osia.
Niskahierontalaitteella voi hieroa kätevästi myös muita kehon osia.
 • Siirreltävyys

Siirreltävyys on myös tärkeä tekijä liittyen hierontalaitteen monipuolisuuteen. Helposti siirreltäviä laitteita on helpompi liikutella ruumiinosasta toiseen, joten ne ovat monipuolisempia. Tästä olikin aisaa jo tuossa aikaisemmin.

 • Hierontapallot

Hierontapallojen määrä ja niistä suunniteltu muodostelma vaikuttavat laitteiden monipuolisuuteen. Hierontalaitteet, joissa on enemmän näitä niin sanottuja hierontapalloja hierovat paremmin kehon suuria osia, kuten selkää ja reisiä. Toisaalta hierontalaitteet, jotka käyttävät vähemmän hierontapalloja ja joissa ne on jaettu tasaisesti laitteen molemmille puolille, voivat tehdä parempaa työtä hieroessaan kapeita kehonosia, kuten niskaa tai pohkeita.

 • Paino

Hierontalaitteen paino on myös tärkeä ottaa huomioon monipuolisuuden kannalta. Mitä kevyempi laite on, sitä helpompi se on siirtää haluamaasi paikkaan ja pitää se kyseisessä paikassa, kunnes 10-20 minuutin hieronta on ohi. Jos niskahierontalaite on raskas, sinulla saattaa olla vaikeuksia pitää sitä yhdessä kohdassa pitkiä aikoja.

 • Käsipidikkeet

Niskahierontalaitteissa on kahvat, joiden avulla voit pitää hierontalaitteen samassa kohdassa pitkiäkin aikoja. Joissakin malleissa on kuitenkin kahvat niin sanotuilla käsitaskuilla ja joissakin ei. Taskujen etuna on, että voit siirrellä käsiäsi pitäen laitteen paikallaan.

Tämä on näppärä ominaisuus, varsinkin jos nautit hierontalaitteen käytöstä samalla kun esimerkiksi työskentelet tietokoneella. Käsitaskut voivat tarjota myös lisäetua, sillä joissakin malleissa on taskuihin sisäänrakennettu tärinäominaisuus, joka mahdollistaa käsiesi ja ranteidesi hieromisen.


Julkaisu saattaa sisältää mainoslinkkejä, mitkä on merkattu * -merkillä.