Mikä on TENS kivunlievittäjä laite? Miten se toimii?

17.03.2021

Mikäli mietit, että mikä on TENS kivunlievittäjä laite ja millainen on paras TENS-laite juuri sinulle, niin lue tämä. Tässä käydään selkeästi läpi mikä TENS-laite on, miten se toimii ja lievittää kipuja sekä mitkä ovat sen käyttöhyödyt.

TENS- laitetta voidaan käyttää hoitamaan ja lievittämään nivelkipuja, selkä- ja hartiakipuja, leikkauksen jälkeistä kipua, kuukautiskipuja, migreenejä ja jopa synnytyskipua. Lisäksi, jos kärsit endometrioosin, nivelreuman, fibromyalgian tai urheiluvammojen aiheuttamasta kivusta, voi TENS-laite osoittautua hyvin hyödylliseksi hankinnaksi.

TENS -laite on helppokäyttöinen, turvallinen, kotikäyttöinen kivunlievityslaite
TENS -laite on helppokäyttöinen, turvallinen, kotikäyttöinen kivunlievityslaite

Mikä ja millainen on TENS-laite?

Lyhenne TENS tulee englanninkielisistä sanoista: "Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation Therapy" eli suomennettuna transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio.

Itse TENS -laite on helppokäyttöinen, turvallinen, kotikäyttöinen kivunlievityslaite, minkä avulla pystyt lievittämään tehokkaasti kipuja ja särkyjä lihaksissa tai nivelissä. TENS-hoito on toimivaksi todettu ja hyvä vaihtoehtoinen hoitokeino särkylääkkeille. Terveydenhuollon ammattilaiset ovatkin käyttäneet tätä hoitomuotona jo yli 20 vuoden ajan.

Laite yleensä melko pieni, pattereilla toimiva sähkölaite, jossa on säädettävät asetukset ja ominaisuudet laitteesta riippuen. Laitteesta lähtee pieniä johtoja eli elektrodeja, joiden päässä on tarttuvapintainen antura, mitkä kiinnitetään ihoon särkevien alueiden päälle. Elektrodien määrä voi myös vaihdella eri laitteiden välillä.

Kun anturat on kiinnitetty ja laitettusi TENS- laitteen päälle, lähettää se pieniä sähköimpulsseja "ärsyttääkseen" lihaksiston hermopäätteitä kyseisessä kehonosassa, mihin anturat ovat asetettu.

Itsellensä tarkoituksellisesti sähköimpulssien antaminen ei kuullosta miellyttävältä, eikä se kuullosta siltä, että se lievittäisi kipua. Sähköimpulssit ovat kuitenkin niin pienitaajuisia, että laitetta on turvallista käyttää.

Näiden kautta lihakset alkavat "sykkimään" sen mukaan, mille voimakkuudelle TENS-laitteen säädöt on asetettu.

Miten TENS-laite toimii ja auttaa?

Tässä yleisellä tasolla, miten kaikki TENS-laitteet toimii, mutta tarkemmat ohjeet löydät tietenkin laitteen omasta käyttöoppaasta.

1. TENS-laite toimii kiinnittämällä liimautuvat anturat kehoon kipeän alueen päälle tai ympärille. Antureiden välille tulisi jäädä 2-3 cm väli ja ihon kohta, mihin anturit kiinnität, tulisi olla ehjä. Esimerkiksi, jos kärsit alaselkäkivuista, kiinnittäisit elektrodit ihoon alaselän alueelle.

2. Kun elektrodien anturit on kiinnitetty oikealle alueelle, laita TENS-laite päälle ja valitse sähköimpulsseille tilanteesi ja tarpeitasi vaativan voimakkuustason.

3. Tämän jälkeen TENS-laite alkaa lähettämään pieniä sähköimpulsseja, joka kulkevat elektrodien kautta ihon läpi ja alla oleviin kudoksiin.

TENS-laite lievittää kipuja kahdella eri tavalla

1. Auttaa kehoa vapauttamaan luontaisia kivunlievittäjiä eli endorfiineja.

Matalat sähköimpulssin taajuudet ja suurempi voimakkuus tuottaa liikehermojen välityksellä pieniä, toistuvia lihassupistuksia. Aivot tulkitsevat tämän fyysiseksi rasitukseksi, jolloin kehon omien kipulääkkeiden eli endorfiinien eritys lisääntyy. Kivunlievityksen teho saavuttaa huipputason noin 40 minuutin kuluttua ja voi jatkua jopa tunteja laitteen sammuttamisen jälkeen.

2. Estää kipusignaalien kulkua aivoihin (eli ns. kipuportti).

Kipuportti: sähkö stimuloi kosketus- ja lämpötila aistimuksia välittäviä hermoja. Nämä hermot kytkeytyvät samoihin selkäytimen kohtiin kuin kipua välittävät hermot. Voimakas signaali estää kipuviestin pääsyn aivoihin. 

TENS-laitteen käyttöhyödyt

Mikäli et ole aikaisemmin käyttänyt TENS-laitetta, niin sinua saattaa mietityttää onko siihen investointi kaiken sen arvoinen? TENS-laitteilla on omat hyötynsä, ja niitä hyödynnetäänkin aivan ympäri maailmaa hoitamaan kipuun liittyviä vaivoja.

Se on hyödyllinen mm. niska-, hartia-, selkä-, lonkka-, lantio- ja polvikipujen hoitoon. Sitä myös usein käytetään migreeniin, päänsärkyihin, iskiasvaivoihin, noidannuoliin, nivelreumaan sekä kuukautisiin liittyvien kipujen lievitykseen. Lisäksi myös eri urheiluvammoista toipuvat ihmiset voivat myös todeta TENS- yksikön hyödylliseksi.

TENS-laite lievittää kipuja kahdella eri tavalla
TENS-laite lievittää kipuja kahdella eri tavalla

TENS-laitteen parhaita ja yleisimpiä hyötyjä lueteltiin jo alussa, mutta sen muita hyötyjä ovat mm:

  • Auttaa lihasten palautumisessa ja rentoutumisessa: Jotkut yksiköistä on suunniteltu auttamaan urheilijoita tai päivittäistä liikuntaa harrastavia ihmisiä, jotka kärsivät lihaskivuista. Vuonna 2007 Journal of Clinical Science- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että TENS oli tehokas viivästyneen lihaskivun (DOMS) hoitamisessa.
  • Vähäiset sivuvaikutukset: Toisin kuin lukuisat muut hoidot kivun hallitsemiseksi, joilla useimmiten on lukuisia sivuvaikutuksia (joista jotkut itse kipua pahempia), TENSillä niitä ei ole. On ollut joitakin tapauksia, joissa kuluttaja on saanut allergisen reaktion iholle kiinnitettävistä antureista, joten jos sinulla on allergioita kannattaa keskittyä erittäin tarkasti antureissa käytettäviin materiaaleihin.
  • Kannettava ja käyttäjäystävällinen: TENS- laitteet ovat useita matkapuhelimia pienempiä ja mahtuvat kätevästi taskuun tai pieneen laukkuun. Pienen kokonsa ja keveytensä ansiosta voit myös matkustaa laitteen kanssa kotoa töihin tai ottaa sen mukaan lomamatkalle. Tämä on täydellistä niille, jotka kärsivät usein eri kivuista.
  • Tarjoaa pitkäkestoisuutta: Toisin kuin pillerit tai injektiot, jotka voivat menettää tehonsa ajan mittaan, tarjoaa TENS-laite pitkäaikaisen ratkaisun kivunlievitykseen ja krooniseen särkyyn. Laitteet on tehty kestämää useita vuosia oikeanlaisen huollon avulla.

Julkaisu saattaa sisältää mainoslinkkejä, mitkä on merkattu * -merkillä.