Lihashuoltovasaran parhaat käyttöhyödyt

06.01.2021

Lihashuoltovasaran eli toisin sanoen hierontavasaran käytöllä on paljon hyviä hyötyjä kehollesi, lihaksistollesi ja hyvinvoinnillesi, mutta mitkä ovat tutkitusti parhaat lihashuoltovasaran käyttöhyödyt.

Lihashuoltovasara on hierontalaite, mistä on tullut hyvin suosittu kehonhuoltoväline miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, jotka haluavat huolehtia kehostaan mm. edistämällä omaa palautumista kovasta harjoittelusta tai lievittää lihaskipuja, mitkä aiheutuvat esimerkiksi istumatyöstä.

Olitpa sitten huippu-urheilija, kuntoilija, arjen sankari tai kaikkea näitä, niin lihashuoltovasaran tuottama tärinähieronta tarjoaa hyvinvoinnillesi paljon erilaisia käyttöhyötyjä, mitkä ovat tutkitusti toimiviksi todettuja.

Lihashuoltovasaralla voit hieroa helposti myös puolisoasi tai kaveriasi.
Lihashuoltovasaralla voit hieroa helposti myös puolisoasi tai kaveriasi.

Lihashuoltovasaran parhaat ja tutkitusti todetut käyttöhyödyt

1. Vähentää viivästynyttä lihasarkuutta eli "domsseja"

Lihashuoltovasara voi vähentää tai jopa kokonaan poistaa harjoittelusta johtuvan viivästyneen lihasarkuuden, mitä kutsutaan monesti "domsseiksi". DOMS tulee englannin kielen sanoista "Delayed Onset Muscle Soreness".

Tämän todisti todeksi Journal of Clinical & Diagnostic Research -lehden julkaisema vuoden 2014 tutkimus, minkä mukaan "tärinähoito edesauttaa lihasvoimien kehittymistä ja lihasten kinesteettisyyttä, mikä voi jopa kokonaan estää viivästyneen lihasarkuuden syntymisen".

Olet voinut kokea lihasarkuutta, jos olet esimerkiksi aloittanut juuri lihaskuntoharjoittelun tai tehnyt kuntosalilla, joitain aivan uusia liikkeitä ja vielä vähän kuormittavammin mihin et ole tottunut. Lihasarkuus ei tunnu heti harjoittelun jälkeen, mutta seuraavana päivänä voi olla, että jopa istuminen tai käden nostaminen sattuu.

Viivästynyt lihasarkuus on hyvin yksilöllistä, mikä ilmenee eri asteilla eri ihmisillä. Se ei ole vaarallista vaan ihan normaalia, mutta joissain tapauksissa se vaan voi hieman hidastaa etenkin tavoitteellisimpien urheilijoiden ja kuntoilijoiden harjoittelua tai haitata jonkin lajin harjoittamista, koska viivästynyt lihasarkuus eli "domssit" voi kestää jopa 24-72 tuntia.

Lihashuoltovasaran antaman tärinähoidon ansiosta voit siis ainakin hyvin suurella todennäköisyydellä vähentää lihasarkuuden kestoa. Parhaimmassa tapauksessa pääset jopa kokonaan eroon niistä.

2. Parantaa liikkuvuutta ja ennaltaehkäisee vammoilta

Samassa tutkimuksessa kerrotaan myös, että viivästyneen lihasarkuuden vähentämisen lisäksi tärinähoito myös parantaa lihaksien vetreyttä ja joustavuutta, minkä puolesta liikkuvuutesi ja liikelaajudet paranevat.

Lihaksien ollessa joustavampia, niin ne eivät myöskään ole yhtä alttiita vaivoille, vammoille ja kivuille kuin ennen. Lisäksi parempi liikkuvuus edesauttaa myös lihastasapainoasi ja ryhtiäsi.

Tärinähieronta edesauttaa myös liikkuvuutta.
Tärinähieronta edesauttaa myös liikkuvuutta.

3. Lisää verenkiertoa

Lihaskivut monissa tapauksissa johtuu siitä, että maitohappoa kertyy lihaksiisi kun suoritat hyvin intensiivistä harjoittelua tai muuta fyysistä suoritusta. Happojen poistumista lihaksista voidaan edesauttaa lisäämällä kehosi ja lihaksistosi verenkiertoa.

Kun ylimääräistä maitohappoa kertyy verenkiertoon ja lihaksistoon, niin keholla voi olla vaikeuksia polttaa se pois, minkä takia voi tulla ikäviä lihaskramppeja. Palautuaksesi paremmin harjoittelusta ja urheilusuorituksista, on verenkierron kiihdyttämisellä hyvin suuri vaikutus vähentääksesi syntyviä lihasjännityksiä ja tulehduksia.

Vuosina 2011 ja 2014 julkaistut tutkimukset osoittavat todeksi, että tärinähoito auttaa lisäämään tehokkaasti lihaksiston verenkiertoa.

4. Parantaa aineenvaihduntaa ja immuniteettiamme

Verenkierto ja imunestekierto (lymfa) ovat kehomme kaksi suurta nestekiertojärjestelmää, joista jälkimmäinen on meidän oma "viemäröintijärjestelmämme", minkä yhtenä tehtävänä on kuljettaa elimistön haitallisia kuona-aineita hajotettaviksi eli suorittaa tutummin, niin kutsuttua aineenvaihduntaa.

Tärinähieronta edesauttaa todistetusti myös aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää. Imunestekierron toimiessa vapaammin, niin myös imusolmukkeet ja koko immuunijärjestelmä sekä aineenvaihdunta toimii tehokkaammin. 

Immuunijärjestelmän toimivuus on isona tekijänä, kuinka hyvin pysymme terveenä.

Lihashuoltovasara kulkee kätevästi mukana myös esimerkiksi kuntosalille.
Lihashuoltovasara kulkee kätevästi mukana myös esimerkiksi kuntosalille.

5. Loistava hätäapu lihaskipujen lievitykseen ja rentoutumiseen

Viimeinen käyttöhyöty ei ole niinkään tieteellisesti todistettu, mutta se on yleisesti todistettu fakta miljoonien tyytyväisten käyttäjien keskuudessa. Hierojalle lähtemiseen kuin ei ole aina haluja tai mahdollisuutta etenkään, jos lihashuollolle tulee yllättävä ja äkillinen tarve esimerkiksi lihaskramppien, pääkipujen tai paikallisten lihasjumien vuoksi.

Lihashuoltovasara kuten monet muut hierontalaitteet ovat loistavia apuvälineitä äkillisen kivun lievitykseen tai rentoutumiseen arjen keskellä, jos esimerkiksi kaipaat näihin apuja päivittäin raskaan työn tai treenien tuomien rasitusten helpottamiseen.

Lihashuoltovasarat kulkevat myös helposti mukanasi kompaktin koon ansiosta, joten voit ottaa sen hyvin mukaan myös työpaikalle, matkalle tai treeneihin.


Julkaisu saattaa sisältää mainoslinkkejä, mitkä on merkattu * -merkillä.