Hierojalla käynti: Hieronnan fysiologiset vaikutukset ja hyödyt

24.03.2022

Hierojalla käynti ja sitä kautta kehostansa huolehtiminen kuuluu useiden ihmisten perusasrkeen. Hieronnan fysiologiset vaikutukset ja hyödyt on tutkitusti todistettu jo useaan kertaan. Pureudutaan nyt niihin hieman syvemmin.

Hieronta on yksi vanhimmista hoitoperinteistä. Monet muinaiset kansat - muun muassa kreikkalaiset, egyptiläiset, kiinalaiset ja intialaiset - olivat vakuuttuneita hieronnan terapeuttisista ominaisuuksista. Hierontaa käytettiin, ja käytetään edelleen erilaisten vaivojen hoitoon. Nykyään hierontaa voi hyödyntää myös ennaltaehkäisevänä hoitomuotona.

Tutkimukset ovat osoittaneet hieronnan olevan tehokas useiden eri sairauksien oireiden hoidossa. Hierontaa voidaan käyttää sekä fyysisten että psyykkisten sairauksien hoidossa ja ehkäisyyn. Valittavana on monia erilaisia hierontatyyppejä. Termiä "hierontaterapia" käytetään kuvaamaan monia erilaisia tekniikoita, jotka vaihtelevat kosketukset, paineen ja hoidon intensiteetin mukaan.

Hieronnan fysiologiset vaikutukset ja hyödyt on tutkitusti todistettu jo useaan kertaan.
Hieronnan fysiologiset vaikutukset ja hyödyt on tutkitusti todistettu jo useaan kertaan.

Mitä on hierontahoito?

Hierontahoito (mukaan lukien myoterapia) on käytäntö, jossa henkilön lihaksia ja muita pehmytkudoksia vaivataan tai manipuloidaan hänen hyvinvoinnin tai terveyden edistämiseksi tai parantamiseksi. Se on manuaalisen terapian muoto, joka sisältää lihasten, jänteiden, nivelsiteiden ja faskian stimulointia liikuttamalla sekä painetta antamalla.

Hieronta on tehokas hoitomuoto muun muassa krooniseen kipuun (etenkin alaselän kipuilu ja lihaskivut), ahdistukseen, stressiin, pehmytkudosvaurioihin, korkeaan verenpaineeseen ja unettomuuteen.

Lisäksi se tukee ihmisiä, joilla on krooninen sairaus (esimerkiksi krooniset kiputilat) tai henkeä uhkaava sairaus (kuten syöpä).

Mitä ovat hieronnan edut?

Yksi hieronnan keskeisimmistä eduista on syvän rentoutumisen ja rauhallisuuden tunne. Tämä johtuu siitä, että hieronta saa aikaan endorfiinien vapautumisen. Endorfiinit ovat aivokemikaaleja (välittäjäaineita), jotka tuottavat hyvän olon tunteen. Myös stressihormonien kuten adrenaliinin, kortisolin ja norepinefriinin tasot laskevat. Tutkimusten mukaan korkea stressihormonitaso heikentää immuunijärjestelmää.

Oikein toteutettu hieronta vaikuttaa kaikkiin kehon järjestelmiin.
Oikein toteutettu hieronta vaikuttaa kaikkiin kehon järjestelmiin.

Hieronnan fyysisiä etuja ovat muun muassa:

  • vähentynyt lihasjännitys
  • parantunut verenkierto
  • lymfaattisen järjestelmän stimulointi
  • stressihormonien vähentäminen
  • rentoutumista
  • lisääntynyt nivelten liikkuvuus ja joustavuus
  • parantunut ihon sävy
  • pehmytkudosvaurioiden paraneminen
  • kohonnut henkinen valppaus
  • vähentynyt ahdistus ja masennus

Oikein toteutettu hieronta vaikuttaa kaikkiin kehon järjestelmiin. Tämä tarkoittaa, että hieroja kartoittaa ihmisen tilanteen ja tarpeen, ja soveltaa asianmukaista hierontaa asiakkaaseen. Hierontamenetelmissä on hienovaraisia mutta ratkaisevia eroja.

Asianmukaisen hieronnan vaikutukset ulottuvat kauas - sydämen lyönteihin, sormenpäiden pehmusteihin, aivojen toimintaan ja hengitykseen. Ymmärtääkseen hieronnan kokonaisvaltaiset hyödyt on tiedettävä hieman anatomiasta ja fysiologiasta.

Mitä ovat hieronnan fysiologiset hyödyt?

Anatomia ja fysiologia tarkastelee elinten järjestystä sekä sitä, miten ihmiskeho toimii. Hierontaa voi hyödyntää lähes jokaiseen kehon järjestelmään. Ihmisen suurin elin on iho, ja myös hieronnassa iho on ensisijainen ja olennainen osa hoitomuotoa.

Hermopäätteiden stimulointi kosketuksen avulla ei pelkästään vapauta endorfiineja vaan manipuloi soluja ja nopeuttaa verenkiertoa. Tämä vuorostaan edesauttaa muun muassa ihon venyvyyttä ja terveyttä. Myös erinäisissä hieronnoissa käytetyt öljyt ja aineet poistavat kuolleen ihokudoksen, joka edesauttaa ihon terveyttä.

Painelemalla, puristamalla ja hieromalla ihoa imusolmukkeiden kohdalta stimuloi muun muassa talirauhasia, jotka vaikuttavat ihon ja karvatuppien hyvinvointiin. Esimerkiksi päähieronnan etuna päänahka voi paremmin, jolloin hiusten kasvu edistyy ja hiusten laatu paranee.

Hermopäätteiden stimulointi kosketuksen avulla ei pelkästään vapauta endorfiineja vaan manipuloi soluja ja nopeuttaa verenkiertoa.
Hermopäätteiden stimulointi kosketuksen avulla ei pelkästään vapauta endorfiineja vaan manipuloi soluja ja nopeuttaa verenkiertoa.

Hieronnan aikana, verenkierron lisääntyessä, punasolut saavat tuoretta ravintoa ja ne poistavat tehokkaammin kehon jätettä. Täten hieronta vaikuttaa positiivisesti koko verenkiertoelimistöön. Hieronnan liikkeet lähes poikkeuksetta vievät verta kohti sydäntä eli toimivat luontaisen verenkiertojärjestelmän suuntaisesti ja apuna. 

Kehon oma kuona-aineiden "poistojärjestelmä" toimii tehokkaammin, kun valkosoluja stimuloidaan. Tällöin voidaan puhua hieronnan eduista lymfaattiseen järjestelmään. Valkosolujen stimulointi vaikuttaa positiivisesti muun muassa immuunijärjestelmään. 

Lisäksi, ja ilmeisimpänä etuna, on lihasten hyöty. Paitsi kivun lievityksessä ja vähentämällä hermopainetta myös mekaanisilla eduilla. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi kudosten pehmentymistä, mikä vuorostaan lisää muun muassa liikkuvuutta.

Hieronnalla on ehkäisevä, edesauttava ja hoitava vaikutus myös koko luustoon. Jälleen kyseessä on, perimmiltään, solujen aktivointi. Samaten kun tarkastellaan hieronnan hyötyjä ruoansulatusjärjestelmään, hormoonitoimintaan, hengityselimiin tai neurologiseen järjestelmään.

Lopputulema on kuitenkin aina sama - hieronnalla on valtavat, kokonaisvaltaiset hyödyt ja edut koko ihmiskehoon ja kehon järjestelmiin. Harvassa on sairaus tai vaiva, johon hieronta ei auta jollain tapaa. Samalla hieronta voi auttaa asioihin, joiden et edes tiedostanut olevan ongelma!


Julkaisu saattaa sisältää mainoslinkkejä, mitkä on merkattu * -merkillä.